Article del Pep Martí publicat al Nació Digital el 15 d’octubre del 2019. Fes clic per veure l’article original

L’escriptor s’emporta el guardó amb la novel·la “Terra Alta” una narració policíaca ambientada en la comarca

Javier Cercas ha guanyat la 68 edició del Premi Planeta 2019 amb la novel·la Terra Alta, que s’havia presentat amb el pseudònim de Melchor Marín i el títol Cristales rotos. Cercas ha dit al fer-se públic el resultat que és la primera vegada que s’ha presentat a un premi literari. Terra Alta és una novel·la policíaca, un thriller que comença amb l’aparició dels cadàvers en una masia dels propietaris d’una empresa important de la Terra Alta.

La novel·la narra les circumstàncies del crim i la seqüència de la investigació, dirigida per un policia que té un paper important en la trama. Cercas ha dit que l’obra és molt actual i planteja temes com el valor de la llei i el paper que juga la venjança en la vida.

Manuel Vilas ha estat el finalista, amb la novel·la Alegria, una història que gira entorn de la relació entre pares i fills i que vindica l’alegria com un gran salconduit per avençar en la vida.

Finalment, s’ha desvetllat l’enigma que cada any envolta els ambients literaris, després que Planeta fes públic fa uns dies la llista dels deu finalistes que competien pel preuat guardó. Va ser un primer filtre per destriar els finalistes d’entre totes les obres presentades, que aquest any han estat 564 novel·les.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí