Article publicat a Públic el 24 de gener de 2022. Fes clic per veure l’article original

‘Terres mortes’, de Núria Bendicho, i ‘El primer emperador i la reina Lluna’, de Jordi Cussà, queden finalistes

Junil a les terres dels bàrbars (Club Editor), de Joan-Lluís Lluís, ha estat l’obra guanyadora de la cinquena edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. El llibre s’ha imposat a Terres mortes (Anagrama), de Núria Bendicho, i El primer emperador i la reina Lluna (Comanegra), de Jordi Cussà, que han quedat finalistes.

El guardó s’ha lliurat en un acte a la llibreria Ona de Barcelona i és el més ben dotat econòmicament a obra publicada, amb 20.000 euros directes per a l’autor i 5.000 més per a promoció. De la preselecció de nou obres publicades entre el novembre del 2020 i l’octubre del 2021, un jurat format per Anna Casasses, Neus Real, Marta Segarra, Oriol Izquierdo i Xavier Pla, en va escollir les tres finalistes.

Cuixart; “Com a societat civil hem de seguir prestigiant les lletres catalanes en un moment en què molts les volen silenciades”

Jordi Cuixart, president en funcions d’Òmnium Cultural ha volgut destacar que: “Com a societat civil hem de seguir prestigiant les lletres catalanes en un moment en què molts les volen silenciades”, recordant l’atac que pateix el català en diversos àmbits de la vida pública, com ara l’escola.

En aquest sentit, ha instat la ciutadania a seguir defensant la llengua i la cultura, i a les institucions a tenir “sentit de país”.

De fet, Cuixart ha assegurat que el Premi Òmnium és un “mirall d’un talent sense límits”, que posa de relleu una “cultura inquieta”, com demostren les mateixes obres que en aquest premi es reconeixen.

“El lliurament d’aquest premi va ser el primer acte cultural en què vaig poder participar durant l’empresonament, i serà també el darrer acte cultural abans no deixi el relleu com a president d’Òmnium”, ha afegit Cuixart, que ha dit que això el fa “enormement feliç” perquè, si una cosa ha intentat la Junta Nacional que l’ha acompanyat, ha sigut “que la cultura ho inundés tot“. I per això, ha volgut aprofitar per reivindicar el conjunt de les lletres catalanes, les escrites i llegides, però també “una indústria audiovisual, catalana i en català, potent i respectada”.

Joan-Lluís Lluís: “La literatura no és una competició esportiva. És molt difícil saber quina és la millor novel·la de l’any 2021, ens caldran molts anys per saber-ho”

Per la seva part, Lluís ha volgut deixar clar que “qualsevol de les tres novel·les podia guanyar”, i ha remarcat la importància de recordar “que la literatura no és una competició esportiva, la noció de primer, de número 1 o de medalla d’or”.

“És bo repetir-ho, posem èmfasis en les llistes dels més venuts que en realitat no tenen sentit”, ha dit, i ha sentenciat: “És molt difícil saber quina és la millor novel·la de l’any 2021, segurament ens caldran molts anys per saber-ho”.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí